Laat de fiscus uw duurzame investeringen deels terugbetalen
Wie zich engageert om duurzaam te ondernemen, wordt beloond. Enkele belastingvoordelen zijn immers gekoppeld aan ‘groene investeringen’. We pikken er de belangrijkste voor u uit.
U kan meer kosten aftrekken van uw groene investeringen
Ondernemingen kunnen voor een reeks energiebesparende investeringen genieten van een verhoogde investeringsaftrek van 13,5%. Hiermee wil de overheid het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen. De investeringsaftrek laat toe om een groter deel van de investering af te trekken van de belastbare winst.
Een belangrijke voorwaarde is wel dat u een attest toevoegt aan uw belastingaangifte die het energiebesparende karakter van uw investering bevestigt. De attestaanvraag voor uw investering in Vlaanderen doet u online bij het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Vergeet u het attest aan te vragen binnen drie maanden na de laatste dag van het boekjaar, dan verliest u helaas het recht op de investeringsaftrek. Wanneer uw boekjaar afsloot op 31 december 2022, zal u dus ten laatste op 31/03/2023 het attest moeten aanvragen.
Wanneer u kwalificeert als ‘kmo’ zal u evenwel meer baat hebben bij de verhoogde éénmalige investeringsaftrek van 25%. Deze geldt immers nog voor investeringen gedaan tot en met 31 december 2022. Bijkomend voordeel: u moet hiervoor geen attest aanvragen.
De bekendste groene investeringen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld isolatiewerken, warmtepompen, LED-verlichting, zonnepanelen… Ook interne procesverbeteringen die het energetisch rendement van bepaalde installaties verbeteren, kunnen in aanmerking komen. U controleert hier of uw investering aan alle specifieke voorwaarden voldoet.
Recupereer een deel van de kosten van uw laadstation
De vergroening van het wagenpark is ingezet. Er zullen dan ook nog een hoop laadpunten moeten bijkomen. Om ondernemingen te stimuleren om te investeren in laadstations voor elektrische wagens, riep de overheid een verhoogde kostenaftrek in het leven.
Een belangrijke voorwaarde is wel dat het laadstation voor iedereen toegankelijk moet zijn. Niet enkel voor uw klanten, maar ook voor elke toevallige voorbijganger die zijn batterij wil opladen. Een permanente toegankelijkheid is evenwel niet vereist. Het laadpunt moet ten minste gedurende de gangbare openingstijden dan wel sluitingstijden van uw onderneming vrij toegankelijk zijn.
Doet u de investering nog vóór 31 maart 2023, dan geniet u van een 200%-kostenaftrek. Met andere woorden mag u dan het dubbele van uw afschrijving ‘in kosten nemen’. Doet u de investering op een later moment, dan heeft u nog recht op een 150%-kostenaftrek tot 31 augustus 2024. Daarna daalt de aftrek opnieuw tot 100%.
De verhoogde aftrek is niet enkel van toepassing op de kosten van de laadinstallatie zelf, maar ook op de bijkomende kosten zoals installatiekosten, bekabelingswerken, studie- en expertisekosten en de elektriciteitscabine. De aftrek kan echter niet worden toegepast op de kosten voor laadkabels en de batterij.
Voldoet u niet aan alle voorwaarden, bijvoorbeeld omdat u het laadpunt niet kan of wil publiek stellen, dan geniet u nog steeds van een 100%-aftrek.
Merk op dat u de verhoogde kostenaftrek niet kan cumuleren met de investeringsaftrek.
Emissievrije vrachtwagens en tankinfrastructuur
Ook de transportsector krijgt een duwtje in de rug wanneer ze investeren in een groenere toekomst. Er werd immers een verhoogde investeringsaftrek ingevoerd voor (1) koolstofemissievrije vrachtwagens; (2) tankinfrastructuur voor blauwe, groene en turquoise waterstof voor koolstofemissievrije vrachtwagens en (3) elektrische laadinfrastructuur voor koolstofemissievrije vrachtwagens.
U mag deze aftrek helaas niet combineren met de hierboven besproken verhoogde kostenaftrek voor publieke laadstations.
De investeringsaftrek wordt per jaar vastgesteld en vermindert jaarlijks in omvang.
Gewijzigd aanvraagmodel voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling
Sinds 1 januari 2023 wijzigde het aanvraagdocument om toegang te krijgen tot het belastingvoordeel voor milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Op het eerste zicht lijkt dit misschien minder belangrijk, maar naar aanleiding van die wijziging zullen bepaalde ondernemingen moeten beschikken over een omgevingsvergunning. Het is de VLAREM-wegwijzer die aan de hand van een vragenlijst bepaalt of een onderneming al dan niet over een omgevingsvergunning dient te beschikken.
Indien uit de vragenlijst blijkt dat u vergunningsplichtig bent, én onder milieuklasse 1 valt, zal u de vergunning moeten toevoegen aan de aanvraag.
Bepaalde sectoren moeten extra waakzaam zijn voor deze nieuwe verplichting. We denken bijvoorbeeld aan: bierbrouwerijen, afvalstoffenverwerkers, laboratoria, bedrijfsgebouwen met bepaalde koelinstallaties, bouwnijverheid en houtbewerkende bedrijven, concertzalen, evenementhallen en andere schouwspelzalen…
Indien gewenst kan Van Havermaet de aanvraag van bovenstaande attesten voor u verzorgen. Uiteraard staan wij ook in voor een correcte toepassing van de verschillende fiscale incentives.
Annelien Parmentier
Simon Dehertog